Teknisk info til trykkingen

Vi vil gjerne hjelpe til med å gjøre trykkingen til en så enkel prosess som mulig. Derfor har vi her samlet en del informasjon som vi tror at du som kunde vil kunne ha nytte av. Det kan godt tenkes at du lurer på andre ting enn hva vi har lagt ut på nettsidene. I så fall må du ikke nøle med å ringe eller sende oss en mail. Vi bistår gjerne med råd og svar i forbindelse med det meste rundt en trykksak. Med trykking av tusenvis av forskjellige trykksaker hvert år, føler vi oss trygge på at vi har god kompetanse på alle områder.

Krav til materiell

Oppløsning

I de fleste tilfeller bør bilder ha en oppløsning på 300 dpi; hverken mer eller mindre. Dette gjelder for alle trykksaker som skal betraktes «nærme». Plakater og andre trykksaker som skal betraktes på litt lengre avstand trenger ikke nødvendigvis å ha så høy oppløsning som 300 dpi. Oppløsningen bør ikke under noen omstendighet være på under 100 dpi. Hvis du bruker våre pdf-eksport-innstillinger, er det ikke noe problem om du bruker høyere oppløsning enn 300 dpi i InDesign. Bildene vil bli skalert ned til 300 dpi ved eksporten.

Utfallende

Trykksaker skal ha utfallende (bleed) på 3 mm over skjærekantene. For de fleste vil det være praktisk å sette opp dette i dokumentinnstillingene i InDesign slik at man får en ramme som viser utfallende når man jobber med dokumentet. Hvis man til slutt bruker våre pdf-eksport-innstillinger for å lage pdf-en, vil det automatisk bli tatt med riktig utfallende og skjæremerker.

eksport pdf InDesign

Utfallende settes opp når man oppretter et nytt dokument. Trykk «more options» hvis ikke valgene for "bleed" synes. Skal du endre utfallende etter at du har opprettet dokumentet, må du gå inn på Document Setup igjen for å gjøre dette.

Sideoppsett

Som regel bør dokumenter sendes til oss som pdf med enkeltsider (ikke i oppslag). Dette for at vi skal ha best mulig kontroll over utskytningen. Innhold som strekker seg over oppslag vil bli lagt riktig hos oss selv om du leverer enkeltsider. Det finnes unntak til denne regelen: Dokumenter med varierende sidestørrelser bør sendes i oppslag. Dette gjelder spesielt dokumenter med mer enn én fals – f eks 6 sidere med rullefals. Vi har laget en del ferdige InDesign-maler som kan brukes som utgangspunkt for et riktig sideoppsett.

Ryggberegning

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å regne ut.

Konvertering av spot-farger

Hvis du har brukt spot-farger i InDesign, men likevel skal trykke i kun cmyk, er det en fordel om fargene blir konvertert før vi får filen. Dette gjøres enklest i InDesign ved at man i palettmenyen velger Ink Manager. I dialogboksen som kommer opp, velger man «All Spots to Process».

Mettet sort

Hvis det er større flater med sort i trykksaken, er det en fordel om det brukes en mettet sortblanding i stedet for kun 100% K. Dette gjør at fargeflaten får en mye dypere og jevnere sortfarge. Dette er ikke nødvendigvis et krav, men en klar fordel i forhold til kvaliteten. Vår anbefalte fargeblanding for mettet sort er: 40C – 30M – 35Y – 100K. Dette gir en nøytral sort. Ønskes en fargetone, kan cyan, magenta eller gul økes eller minkes etter behov.

Stanseriss for esker

Dette lages av oss etter at vi har mottatt dine målpå forpakningen.

Fargeprofiler

Vi bruker en fargeprofil som heter ISO Coated v2 300% til bestrøket papir i vår rip. Til ubestrøket papir er det PSO Uncoated som gjelder. Det er derfor en stor fordel om pdf som sendes oss er laget med en av disse profilene. Hvis du bruker våre innstillinger for pdf-eksport, vil pdf-en konverteres riktig i forhold til hva vi trenger. Samtidig som det er viktig at pdf-ene har riktig fargeprofil, er det også en fordel om man arbeider med riktig fargeprofil fra starten av i InDesign, Photoshop og Illustrator. For å kunne legge inn våre innstillinger for eksport av PDF i InDesign, er det nødvendig å legge inn icc-filen (fargeprofilen) først. Dette gjøres ved å laste ned og pakke ut filen nedenfor. Hvis du bruker Mac, legges filene i /bibliotek/ColorSync/Profiles/. Bruker du Windows, kan du høyreklikke på hver av filene og velge «installere». InDesign må startes på nytt. OBS: Det er viktig at dette gjøres før neste punkt.

Deretter kan innstillingene for pdf-eksport legges inn i InDesign. Slik gjør du:

  1. Last ned innstillingene, og pakk ut.
  2. I InDesign gå til File -> Adobe PDF Presets ->Define…
  3. Velg Load.
  4. Velg filen for Bestrøket.
  5. Innstillinger for SP bestrøket vil nå dukke opp i listen.
  6. Klikk Done.
  7. Gjenta med Ubestrøket.

Last ned:

ISOcoated_v2_300_eci.icc PSO_Uncoated_ISO12647_eci.icc SP-Bestrøket.joboptions innstillinger for InDesign SP-Ubestrøket.joboptions innstillinger for InDesign SP Svane Trykksak cmyk.eps Ring oss gjerne hvis du trenger hjelp.

Lukk
Laster...